Tone of Voice v Marketingu

Tone of Voice v Marketingu

Zastavte sa na moment a spomeňte si na niektoré z vašich obľúbených značiek. Je veľmi pravdepodobné, že si spomínate nielen na ich produkty alebo služby, ale aj na to, ako komunikujú - či už je to humorný, formálny, priateľský alebo inšpirujúci spôsob. Tento charakteristický spôsob, akým značka komunikuje, sa nazýva "tone of voice" (tón hlasu) a je to jeden z najdôležitejších aspektov brandingu.

Čo je "Tone of Voice"?
"Tone of voice" označuje spôsob, akým značka komunikuje so svojím publikom prostredníctvom textov a videí. To, ako značka "hovorí" ovplyvňuje, ako je vnímaná a akých ľudí priťahuje. Ide teda ruka v ruke s cieľovou skupinou a jej persónami, o ktorých sme písali v predchádzajúcom článku.

Prečo je "Tone of Voice" taký dôležitý?
Predstavte si, že ste na veľkom námestí plnom ľudí, ktorí sa snažia získať vašu pozornosť. Značky, ktoré vyniknú, sú tie, ktoré majú jedinečný a konzistentný spôsob komunikácie. "Tone of voice" pomáha značkám odlišovať sa od konkurencie, vytvárať silnejšie vzťahy so zákazníkmi a budovať dôveru.

Ako vytvoriť efektívny "Tone of Voice"?
Vytvorenie jedinečného tónu hlasu pre vašu značku vyžaduje čas a úsilie. Je dôležité najprv identifikovať hodnoty a poslanie značky. Keď už v tom máte jasno, môžete začať definovať, ako chcete aby vaša značka "znela". Je dôležité, aby bol tón hlasu konzistentný naprieč všetkými komunikačnými kanálmi - od webu, cez sociálne médiá, až po e-mailový marketing.

Príklady
Značka, ktorá sa snaží byť mladistvá a trendy, by mohla používať neformálny a hovorový tón, zatiaľ čo finančná inštitúcia by mala vsadiť na formálny a profesionálny tón.

Najčastejšie chyby
Pri téme "tone of voice" mnohé spoločnosti a značky robia rôzne chyby, ale jedna z najčastejších a najhorších je nedodržiavanie konzistencie. Vysvetlíme vám prečo:

Konzistencia v "tone of voice" je kľúčová pre rozpoznateľnosť a dôveryhodnosť značky. Predstavte si, že jedného dňa sa vaša obľúbená značka správa priateľsky a neformálne, ale o týždeň neskôr komunikuje úplne formálne a korporátne. Toto vedie k zmäteniu a strate dôvery zo strany zákazníkov.

Ako sme už spomínali, konzistenciu je dôležité udržiavať naprieč všetkými komunikačnými kanálmi - či už ide o sociálne médiá, e-mailový marketing, web alebo tlačové materiály. Je to o to dôležitejšie v súčasnom digitálnom veku, keď môže značka s publikom komunikovať na rôznych platformách.

Dôvod, prečo spoločnosti strácajú konzistenciu, môže byť rôznorodý. Niektoré nemajú jasne definovaný "tone of voice", zatiaľ čo iné môžu mať problémy s dodržiavaním tohto tónu kvôli nedostatočnému školeniu alebo komunikácii medzi tímami.

Často hovoríme o vizuálnej identite značky, no nemali by sme prehliadať význam "tone of voice". Konzistentný a jedinečný tón hlasu môže mať rovnako silný dopad na vnímanie značky ako jej vizuálne prvky. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako môžeme pomôcť vašej značke nájsť jej jedinečný "tone of voice", neváhajte nás kontaktovať. Pomôžeme vám vyjadriť to, kým skutočne ste.

 

Naša letecká jednotka

Blog Birdline zdieľa svoje know how ďalej. Ste pripravený objaviť najčerstvejšie novinky a užitočné rady od našich špecialistov? Vitajte, toto je náš blog.

Trendy v social 2024: Ako ostať v popredí v digitálnom svete

V roku 2024 sme v oblasti sociálnych sietí postrehli zásadné zmeny. Značky a marketéri by mali byť pripravení prispôsobiť sa týmto trendom, aby zostali konkurencieschopní a efektívni.
Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

Rozvoj dlhších videí
Po období krátkych videí prichádza éra dlhších videí s dĺžkou 2 - 5 minút. Tento trend, ktorý sa objavuje na platformách ako Instagram a TikTok, reflektuje zmeny v používateľskom správaní a uprednostňovaní hlbšieho obsahu.

SEO trendy pre rok 2024

SEO, podobne ako iné časti marketingu, je dynamická vec, ktorá sa mení v čase. O to viac, že celým rokom 2023 nás sprevádzal nástup umelej inteligencie AI.

Tento fenomén sa citeľne dotkne aj organického vyhľadávania, ale trendy v SEO sa netýkajú len AI.
Poďme si postupne pozrieť prehľad najočakávanejších noviniek a smerovaní vo svete organického vyhľadávania.
 

Jeden e-mail a ste v obraze

Naši klienti